Workshops

Project – Workshop – Kettingreactie – Knikkerbaan

Visie:
Veel kinderen vinden bouwen leuk, dat bewijst LEGO al sinds 1947, maar natuurlijk ook Meccano, domino en Kapla. Daarnaast zijn kinderen veelal gefascineerd door knikkerbanen en kettingreacties. De continuïteit en het rollen van knikkers en een aaneensluiting van gebeurtenissen, blijft een interessant iets. Beweging, tijd, creëren, actie, zelf doen, beleving, zelf maken, een mooi eindresultaat, allemaal ingrediënten voor een gave workshop/activiteit voor kinderen. Thuis hebben kinderen niet altijd de ruimte om weken lang een groot bouwwerk te laten staan. Een vrije ruimte binnen een (BSO) locatie is de perfecte plek om een vaste dag in de week, een aantal weken achter elkaar iets moois te creëren.

Oud en Actueel:
Kunstenaars Fischli & Weis maakten in 1987 een kettingreactie met objecten en chemische reacties. ‘Der Lauf Der Dingen’ is uiteindelijk als film (in 1 shot opgenomen) erg beroemd geworden. Vele mensen zijn door deze video geïnspireerd geraakt. Zoals bijvoorbeeld autofabrikant Honda, die een raclame maakte met soortgelijke ideeën. http://www.youtube.com/watch?v=_ve4M4UsJQo Of zoals een paar jaar geleden. Toen bracht de Amerikaanse band Ok Go hun videoclip uit van ‘This Too Shall Pass’. http://www.youtube.com/watch?v=qybUFnY7Y8w Een clip volledig gemaakt met knikkers, domino, vallende dingen, rollende dingen, kettingreacties, explosies, etc. etc, ook geschoten in 1 shot.

Project/Workshop:
Onlangs deed ik een project op BSO De Hoven in Rosmalen waar 10 kinderen vier weken achtereen op de woensdagmiddag, anderhalf uur lang dol enthousiast waren. Ze gingen aan de haal met knikkers, buizen, domino, afval, emmers, gieters, ballen, banen, stoelen, planken, en meer materiaal wat er maar voor handen was. Ze creëerden ieder op hun eigen manier een stukje actie, van wat later een lange kettingreactie zou worden. Het werden vier middagen die eigenlijk te kort waren, omdat de spanningsboog langer bleek dan 90 minuten. Uiteindelijk is er een mooie video van verschenen, welke op dvd op de locatie is beland. Mocht je de video willen zien, mail me even.

Vier keer 90 minuten (uiteraard flexibel per locatie)
Vier middagen bouwen en creëren op locatie met een mooie eind video. Met een project/workshop knikkerbaan of kettingreactie, hebben kinderen een fantastisch mooie creatieve middag-besteding.
Hoe ziet dat eruit?
– introductie met filmmateriaal van knikkerbanen en kettingreacties
– De keuze aan de kinderen welke van de twee we gaan bouwen
– Meteen aan de slag of eerst schetsen
– Materialen zoeken binnen de locatie
– Ik neem zelf ook veel bruikbare materialen mee
– Inclusief genoeg bevestigingsmateriaal zoals tape, tyraps, touw, etc.
– Ook knikkers mocht er door de kinderen gekozen worden voor een knikkerbaan
– Drie middagen bouwen
– Laatste middag filmen
Wat heb ik nodig?
– Een select aantal enthousiaste meiden en jongens die creatief willen bouwen
– Een of twee begeleidsters (die samen met mij ook een handje kunnen helpen)
– Een mooie ruime plek waar we kunnen bouwen en het rustig kunnen laten staan na elke dag

Kijk in de gallerie voor een impressie: